ÜNLÜ ŞEFLER, GELECEĞİN AŞÇILARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Trakya Üniversitesi, “Her Yönü ile Aşçılık” seminerine ev sahipliği yaptı. Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde, Türkiye’nin önde gelen şefleri geleceğin aşçıları ile bir araya geldi. 
Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı tarafından “Her Yönü ile Aşçılık” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi. Seminer kapsamında Hüseyin Çetin, Rafet İnce ve Rüzgar Sünbül gibi Türkiye’nin önde gelen gastronomi uzmanları ve mutfak şefleri, Trakya Üniversitesi öğrencileri ile buluştu. 
Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen seminerde Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri, bir taraftan ünlü şefler Hüseyin Çetin, Rafet İnce ve Rüzgar Sünbül’den aşçılık sanatının inceliklerini öğrenirken, diğer yandan mutfak ve gastronomi dünyasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi sahibi oldu. 
Öğrencilere gastronomi ve mutfak sanatları alanında kendilerini nasıl geliştirmesi gerektiğini kendi meslek tecrübelerinden örneklerle anlatan ünlü şefler, bu alanda çalışmak ve kariyer yapmak isteyen öğrencilere yönelik tavsiyelerde bulundu. 
Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Çanakkale Aşçılar Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, aşçılık mesleği hakkında bilgiler vererek, bir aşçıda olması gereken özellikler hakkında bilgiler paylaştı. 
Aşçılığın aile geleneği olduğunu söyleyen ve mesleğin her kademesinde çalıştığını ifade eden Şef Hüseyin Çetin, uzun yıllar Türk mutfağını tüm dünyaya tanıtmak için çalıştığını dile getirdi. Öğrencilere aşçılık mesleğini severek yapmaları ve kendilerini yeni tekniklerle sürekli geliştirmeleri tavsiyelerinde bulunan Şef Hüseyin Çetin “Türk mutfağı bizim ulusal mutfağımızdır. Dünya mutfağını bilelim ama önce Türk mutfağını öğrenelim ve ona sahip çıkalım.” dedi. 
İşin mutfağında olan bir aşçı ve şef olarak israf konusuna da dikkat çeken Hüseyin Çetin, gıda israfının önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgiler paylaştı. 
Günümüzde executive chef ve consultant mutfak koordinatörlüğü, yemek dersleri eğitmenliği gibi alanlarda çalışmalarına devam eden ünlü şef Rüzgar Sünbül, gastronominin dünyada gittikçe artan bir öneme sahip olduğunu belirterek, Türk mutfağının tanıtımı ve yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yaptı. 
Uluslararası alanda pek çok ödülü olan "Türkiye Aşçılar Federasyonu" ilk resmi "Aşçılar Milli Takımı"nın kurucusu Şef Rafet İnce, öğrencilere mesleki tecrübelerini, şef olmak için kişisel gelişimin önemini ve gastronomi alanında kendilerini neler beklediğini anlattı. 
Türkiye'ye ilk defa 3 olimpiyat madalyası kazandıran tek Türk şef unvanının sahibi Rafet İnce, meslek hayatında yaşadığı tecrübeleri paylaşarak, hayallere ulaşmada kişinin kendine hedefler koyması ve hedefler doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini söyledi. 
Başarının sırrının farklı olmaktan geçtiğini ve bunda eğitimin de yerinin çok önemli olduğunu ifade eden Şef Rafet İnce, dünya gastronomi literatüründeki ilk kişisel gelişim kitabı “CHEF” üzerinden de öğrencilere sahip olunması gereken özellikler hakkında bilgiler verdi. 
Aşçı ve chef arasındaki farkları ortaya koyarak İngilizce “CHEF” kelimesinin açılımından söz eden Şef Rafet İnce “C – Culinary arts (mutfak, aşçılık sanatı) , H – Hospitality (insan ilişkileri, iletişim) , E – Education (eğitim), F – Food (yemek), CHEF = Mutfak + İnsan ilişkileri + Eğitim + Yemektir. Başarıya ulaşmak için bu 4 niteliğe sahip olmanız gerekir.” diyerek şef olmanın gereklerinden bahsetti.
Öğrencilere mutfak sanatları ve gastronomi alanında kendilerini nasıl geliştirmeleri gerektiği konusunda da bilgiler paylaşan Şef Rafet İnce, öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayarak hediyeler verdi.  
Birbirinden değerli şefleri ve aşçılık programı öğrencilerini bir araya getiren seminer, ünlü şeflere hediye takdim edilmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 30.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 640 kez okundu.