TRAKYA KARİYER FUARI BAŞLADI

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi himayelerinde, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Trakya Üniversiteler Birliğine üye Kırklareli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile başta Edirne Valiliği olmak üzere Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir Valilikleri iş birliğiyle ve Trakya Birlik, Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat Sanayii Tic. A.Ş., Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi ana sponsorluğunda düzenlenen Trakya Bölgesel Kariyer Fuarı açılış programı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Açılış programına kamu ve özel sektörden çok sayıda temsilci katıldı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay’ın yanı sıra Edirne Valisi Yunus Sezer, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kırklareli Valisi Birol Ekici, Adalet Bakanlığı Daire Başkanı Fatih Akkuzu, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Yardımcısı Osman Çakar, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Uğur Bay, Vergi Mahkemesi Başkanı Yaşar Erdem, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Taşan, Kırklareli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Nurettin Aka, Edirne Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Edirne İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hacı Ali Büber, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Metin Aydoğdu ve Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Kaya Mutlu ile il müdürleri, daire başkanları, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitler adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in şefliğinde bölgenin en büyük senfoni orkestrası Balkan Senfoni Orkestrası’nın açılış konseri ile devam etti. Trakya Üniversitesi ve Trakya Kariyer Fuarı tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.
Trakya Üniversitesi, mirasçısı olduğu kültürü sürdürmektedir
Açılış programının ilk konuşması, Trakya Kariyer Fuarı’na ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından yapıldı. Rektör Tabakoğlu, “1361 yılında fethedilen ve Osmanlı Devletine 92 yıl boyunca başkentlik yapmış olan Edirne, bizim gözbebeğimizdir” diyerek başladığı konuşmasında, Edirne’nin o dönemlerde 56 medreseye sahip olduğunu ve bu medreselerde Fatih Sultan Mehmet gibi önemli şahısların yetiştirildiğini ifade etti. Bugün Trakya Üniversitesi bünyesinde ödüllü bir müze olan Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin de o dönemin önemli bir eğitim merkezi olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, bu eğitim kurumlarının bir devamı niteliğindeki Trakya Üniversitesinin bu kültürden aldığı güçle 1982’de kurulduğunu aktardı. Trakya Üniversitesinin anaç bir üniversite olduğunu söyleyen Rektör Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin bünyesinden ayrılan birimlerinin sırasıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi’nin çekirdeğini oluşturduğunu dile getirdi. Tabakoğlu, “Şu an Üniversitemiz 14 fakülte, 5 enstitü ile 42 bin öğrencisine hizmet vermektedir.” dedi.
Balkanlardan gelen öğrencilerin tercih ettiği üniversiteyiz
Rektör Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin 5 bine yakın uluslararası öğrencisinin bulunduğunu kaydederek, bunun yüzde 80’inin Balkanlardan geldiğini söyledi. Balkan Üniversiteler Birliği, bilimsel yayıncılık ve akreditasyon konularına değinen Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin müzikte de bir marka olduğunu vurguladı.
Trakya Kariyer Fuarına ikinci kez ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz
Trakya Kariyer Fuarına ikinci kez ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Tabakoğlu, “İlkini 2020 yılında yapmıştık. Yine böyle bir mahşeri kalabalık olmuştu. Şimdi tekrar 5 ilimiz Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir’den valilerimizin ve Trakya Üniversiteler Birliğinin çok büyük katkılarıyla yeni bir fuar düzenlemiş bulunmaktayız.” dedi. Rektör Tabakoğlu, başta Edirne Valisi Yunus Sezer olmak üzere törene katılan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Kırklareli Valisi Birol Ekici ile Tekirdağ ve Balıkesir valilerine, 5 ilin vali yardımcılarına, Trakya Üniversiteler Birliğinin rektörlerine, rektör yardımcılarına ve emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Kariyer Fuarı sayesinde öğrencilerimiz ileride çalışacakları meslekleri tanıma ve seçme imkanına sahip olacaklar
Edirne Valisi Yunus Sezer, üniversite yıllarında öğrencilerin ortak bir kaygıya sahip olduklarını özellikle de 3. ve 4. sınıfta okurken, okul bittikten sonra ne yapacaklarına dair bir soru ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Aynı şekilde firmaların da henüz üniversiteden mezun olmamış öğrencilerle konuşma fırsatına sahip olamadıklarını ancak Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından gerçekleştirilen kariyer fuarlarının hem öğrencilerin hem de firmaların bu yöndeki sorunlarını ortadan kaldırdığına işaret etti. Bu organizasyonun her iki tarafın da taleplerini karşılayacağını dile getiren Vali Sezer, “Bugün burada 300’e yakın firmamız var. Katılım sağlayan 40 bine yakın öğrencimiz var ve öğrencilerimiz standlarımızı ziyaret edecek, workshoplara katılacak ve orada ileride kendi çalışacakları meslekleri tanıma ve seçme imkânı bulacaklar.” diyerek organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi öğrencilerin eğitim sonrası mesleğe atılmaları üzerine önemli çalışmalar yapıyor
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Türkiye'nin güçlü imkânlara sahip bir ülke olduğunu ve sorunlara akılcı çözümler getirerek sürdürülebilir sistemler kurabildiğini söyledi. İnsan Kaynakları Ofisi'nin kamu ve özel sektörün birçok sorununa çözüm üretmesinin yanı sıra öğrencilerin eğitim sonrası mesleğe atılmaları aşamasını ele alan önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Atay, bu çerçevede erken dönem kariyer rehberliği ya da kariyer farkındalığı oluşturmaya yönelik faaliyetler yaptıklarını ve kariyer fuarlarının da bu faaliyetlerden yalnızca biri olduğunu dile getirdi.
Bunun dışında gençlerin mezuniyet sonrasında ne yapacağına odaklanan kariyer merkezlerinin varlığını önemsediklerini aktaran Atay, Türkiye'deki 207 üniversitenin tamamında kariyer merkezleri kurulması için her tür desteği verdiklerini anımsattı ve "Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından bu merkezlere öğrencilerin kaydoldukları, uluslararası ölçekte çalışan 'Yetenek Kapısı' platformu sunuldu. Yetenek Kapısı, 5 yılda dünyanın bu alandaki en etkili ikinci platformu haline geldi. 100'ün üzerinde ülkeden 2 bin 500'ün üzerinde üniversiteden öğrenciler gelip bu sisteme kaydolmuş durumda." dedi.
Atay, platformun öğrencilere iş ve staj imkânı sağladığını, öğrencileri firmalarla buluşturduğunu dile getirdi. İnsan kaynakları Ofisinin kurulduğu günden bu yana başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Atay konuşmasını şöyle sürdürdü: "5 yılda, üniversiteli kesimin içinde 20-24 yaş grubunda istihdamda çok ciddi bir katkımız olduğu bilgisine bilimsel yöntemlerle ulaştık. Tamamını birlikte düşündüğümüzde 169 bin gencin iş edinmesine aracılık ettiğimiz verisine ulaştık. Bu bizim için iftihar edilecek bir şey. Ülkemiz için de öyle. Ülkemiz bu coğrafyada en çok üretme kapasitesine sahip olan ülkedir. Gençlerimiz idealist ve çalışkan, geriye arz ve talebi buluşturmak kalıyordu. Bu yıl, 20-24 yaş arası gençlerdeki işsizlik oranında yüzde 10 düşüş oldu. 169 bin üniversite öğrencisinin fazladan istihdamına katkı vermiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz."
Konuşmaların ardından fuara destek veren kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket takdim edildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri stantları gezdi.
Ek Resimler
Bu içerik 28.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 262 kez okundu.