EĞİTİM VE UYGULAMA MUTFAKLARIMIZ HİZMETE AÇILDI

Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı’nın yeni eğitim ve uygulama mutfakları, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Arda Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde, 2018-2019 eğitim öğretim yılında eğitim faaliyetlerine başlayan Aşçılık Programı’nın, “Temel Mutfak” ve “Pastacılık” eğitimlerinde kullanılmak üzere inşa edilen uygulama mutfakları, yapılan açılış töreniyle hizmete sunuldu. Bölümün aşçılık adayı 40 öğrencisi, beyaz önlükleriyle mutfaklardaki eğitim çalışmalarına başladı. Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşen açılışa, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, çok sayıda öğretim elemanı, öğrenciler, Edirne ve ilçelerinin oda-dernek ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu, “Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde açtığımız 2 yıllık Aşçılık programımızda öğrencilerimize en az 4 yıllık gastronomi bölümlerindeki kadar donanım kazandırmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimizin, mezun olduktan sonra, Türkiye ve dünyanın dört bir yanında çalışabilecek yeterlilikte olacağına inanıyoruz. Edirne Osmanlı’ya yüz yıla yakın başkentlik yapmış, zengin bir gastronomi kültürü olan bir şehir. Aşçılık bölümümüz, üniversitemizin üstlendiği ‘Bölge Üniversitesi’ olma misyonuna yakışır bir şekilde, Edirne’nin ve Balkanlar’ın gastronomi değerlerine sahip çıkacak. Kaybolan ve unutulmaya yüz tutan lezzetler ve Balkan Mutfağı’nı yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışacağız. Aşçılık programımız bu hedeflere öncülük edecek. Modern ve donanımlı eğitim mutfaklarımızın Edirne ve bölgemiz için önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla eşsiz lezzetlerin tanıtımına ve sunumuna önemli katkılar sağlayacak bu mutfakların Trakya Üniversitesi’ne kazandırılmasında, teşvik ve desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Rektör Yardımcılarımıza ve Daire Başkanlıkları ile katkısı olan tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyor, hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise “Türkiye ve dünyada gastronomi ve mutfak sanatlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle Aşçılık programı ile birlikte, Trakya Üniversitesi’ne öğrenciler için cazip ve gelecek vaat eden bir bölüm daha kazandırdığımıza inanıyorum. Bugün, sadece üniversitemize değil, Edirne ve Trakya Bölgesi’ne de uzun yıllar önemli hizmetler sunacak modern ve donanımlı mutfaklarımızı kullanıma açmanın heyecanını yaşıyoruz. Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu’na yeni kazandırdığımız Aşçılık programı ve bölümümüzde yer alan, alanında uzman ve deneyimli akademisyenlerimizin de katkılarıyla, ‘sıcak mutfak’ diye tabir edilen, örnek eğitim ve uygulama mutfakları oluşturduk. Yüksek Öğretim Kurumu’nun izni ve onayıyla açılan programımızda, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılına, 40 çiçeği burnunda aşçı adayı öğrencimizle güçlü bir şekilde başladık. Bu mutfaklarda, gastronomi sektörüne önemli hizmet ve katkıları olacak, geleceğin neferlerinin yetişeceğine inanıyoruz.” dedi.
Edirne ve Balkanlar özelinde, Türk Mutfağı’nın hak ettiği değeri görmesinin ve geçmişten gelen mutfak kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasının son derece önemli olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr Erhan Tabakoğlu, “Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı ve bünyesinde açılan mutfaklar, Edirne, Trakya ve Balkanlar’ın evde pişen lezzetlerini gün yüzüne çıkaracak. Okulumuz özellikle yerel tatların tanıtımına ve sunumuna önemli katkılar sağlayacak. Osmanlı’nın en eski ve en büyük saraylarından birine ev sahipliği yapan Edirne’de, Saray Mutfağı’nın sırlarını açığa çıkarabilecek önemli çalışmalar hayata geçirilecek. Hocalarımız ve öğrencilerimiz, tozlu raflarda kalan eski reçeteleri gün yüzüne çıkararak, Osmanlı Saray Mutfağı’na ilişkin önemli çalışmalar gerçekleştirecek.” dedi.
Aşçılık Programı’nın kentin kültür turizmine de olumlu katkılar sağlayacağını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Mutfaklarımızın kapısı, kendini daha da geliştirmek isteyen tüm aşçılarımıza, sektör profesyonellerine her zaman açık. Buradan otel, lokanta ve ikram hizmetleri gibi alanlarda çalışanlara seslenmek istiyorum. Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı ve Mutfakları, sizlerin kişisel gelişimine çok önemli katkılar sağlayarak kariyerinize yön verebilir. Okulumuz ve hocalarımız bu yetkinliğe sahip, imkânlarımız eksiksiz. Kapılarımız tüm sektör çalışanlarına her zaman sonuna kadar açık olacak.” dedi. 

Konuşmaların ardından törende, Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlileri Burak İşçimen, Şinasi Özmen, Alper Çevik ve Sedat Kocadoğan tarafından, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'na beyaz aşçı önlüğü giydirilirken, Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Arda Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yeşim Yeşiloğlu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler’in katılımıyla kurdele kesildi. Ardından, katılımcılara, Osmanlı Mutfağı, Türk Mutfağı ve Batı Mutfağı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında çağdaş, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlayarak geleceğin aşçılarının yetiştirileceği programın öğrencileri tarafından hazırlanan yemekler ikram edilerek, yeni ve modern mutfaklar tanıtıldı.
Ek Resimler
Bu içerik 25.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1289 kez okundu.