2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI

Çevrimiçi Sınavların Uygulanışı ile İlgili Önemli Notlar/Kurallar

 

1. Eş zamanlı çevrimiçi sınavlar sınav programında ilan edilen tarih ve saatte “Microsoft Teams/ Forms” üzerinden eş zamanlı çevrimiçi olarak yapılacaktır.

 2. Eş zamanlı çevrimiçi sınavlar Türkiye saatine göre (Saat Dilimi GMT: +03:00 İstanbul) yapılacaktır.


3. Türkiye saati (Saat Dilimi GMT: +03:00 İstanbul) kullanılmasına rağmen bilgisayarınızdaki, kolunuzdaki ve telefonunuzdaki saat ileri veya geri ise sınava gecikebilir veya sisteme girdiğiniz halde sınav kâğıdı gözükmeyebilir. Esas olan Saat Dilimi GMT: +03:00 İstanbul’dur. Saatiniz geri ise sınav formunu zamanında göndermeyebilir, sınavı tamamlayamayabilirsiniz. Zira sınav kağıdı belirlenen saatte açılacak, sınav bitiş saatinde kapanacaktır. Sınav süresi bitmeden bir iki dakika önce sınav kağıdını gönder tuşuna basarak karşı tarafa yükleyiniz.

4. Sınavlar çoktan seçmeli test olarak hazırlanabileceği gibi, boşluk doldurma veya ucu açık sorulara kısa veya uzun cevaplar ile cevap verme şeklinde hazırlanmış olabilir. Sınavın hangi yöntem ile yapılacağı dersi veren öğretim elemanı tarafından belirlenecek ve sınav öncesi duyurulacaktır.

5. Kameranın kapalı olduğu sınavlarda kimliğinizi teyit edecek farklı yöntemler kullanılabilir. Kimlik teyidinin hangi yöntem ile yapılacağını dersi veren öğretim elemanı belirleyecektir. Öğrenciler, sınavdan önce bilgisayarlarına Microsoft Teams’i kurmak ve ...........@ogr.trakya.edu.tr uzantılı e-posta adreslerini, şifrelerini vs. öğrenmek ve takip etmekle yükümlüdür.

6. Microsoft Forms üzerinde oluşturulan çevrimiçi sınavlar, öğrencilerle Teams programı üzerinden, sınava ilişkin dersin ekibi üzerindeki Genel kanalına eklenmiş bir sekme olarak paylaşılacaktır.

7. Sınava bilgisayar yerine cep telefonundan girecek olan öğrencilerin Teams mobil uygulamasını kullanmaları durumunda, ders ekibinde Genel kanalına eklenmiş sekmeyi kullanarak sınava girmeleri halinde sınava erişemeyebilecekleri gözlemlenmiştir. Bu nedenle dersten sorumlu öğretim elemanı, sınava mobil cihazdan girmeyi planlayan öğrenciler için dersin Teams ekibindeki Genel kanalı üzerinden, öğrencilerin Forms üzerinden yürütülecek sınava Web tarayıcı üzerinden erişebilmelerine imkân tanıyan bir bağlantı linkini de paylaşmak durumundadır.

8. Herhangi bir nedenle sınava erişmek için kullanacağı cihaza Teams masaüstü veya mobil uygulamasını kuramayan ve sınava Web tarayıcı üzerinden erişmek zorunda olduğunu düşünen öğrenciler, bu durumlarını izah eden bir mesajı dersin öğretim elemanına e-posta yoluyla ulaştırmalıdır. Öğretim elemanı bu e-postayı cevaplayarak, öğrencilere sınav gün ve saatinde Web tarayıcıları üzerinden sınava erişebilecekleri bir link göndermek durumundadır.

9. Sınavlar, kısa sürede tamamlanması gereken sınavlar olabilir. Bilgisayar kullanma becerinizi geliştiriniz ve Microsoft Teams, Forms, vs. gibi uygulamaları kullanmayı öğreniniz. T.Ü. E-Öğrenme sayfasındaki eğitim videolarını izleyiniz. Daha fazla bilgi için bkz. https://bidb.trakya.edu.tr/pages/egitim-videoları

 

10. Bilgisayarınız yoksa Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 27 Mayıs 2020 tarihinde yapılan duyuruda dijital ortamlara erişimi olmayan öğrencilerin, bulunduğu yerdeki üniversite birimleri öncelikli olmak üzere gerektiği takdirde Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarının bilgisayar ve internet olanaklarına erişebilecekleri bildirilmiştir. Öğrenciler bu kurumlara öğrenci belgeleri ve kimlik kartları ile başvurabileceklerdir. Bu olanaktan yararlanmak için ilgili kurumdan randevu almak gerekmektedir.

 

11. Evinizde bilgisayar veya internet yok ise veya bilgisayarınız ilgili sınavlara girip soruları cevaplandıracak özellikleri taşımıyorsa ev dışındaki bir dijital ortamdan erişim sağlamak zorunda iseniz ve yaşınız gereği sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarıya çıkma konusunda kısıtlanmış iseniz sınav programını ibraz ederek sokağa çıkma yasağı bulunan saatler için gerekli izinleri önceden alınız.

 

12. Sınav sorularını cevaplandırmadan önce her sınavın başında Genel Bilgiler Bölümü vardır. Genel Bilgiler bölümünü dikkatlice okuyunuz. (Genel bilgiler bölümünde sınavın süresi ve dersten sorumlu öğretim elemanının sınavla ilgili gerekli gördüğü açıklamalar yer alacaktır).

13. Sınavınızın süresi mutlaka belirtilmiştir. Sınav süresi içerisinde sınavı cevaplamak ve sınav süresi bitmeden önce “GÖNDER” tuşuna basarak sınavın sunucuya gönderilmesini sağlamak öğrencinin sorumluluğundadır. Sınav süresi bitmeden önce “GÖNDER” tuşuna basılmadığı takdirde sınav tamamlanmamış sayılacak ve değerlendirmeye alınamayacaktır. Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu, öğrencinin sınav süresi bitmeden “GÖNDER” tuşuna basmamasından kaynaklanan herhangi bir aksaklıktan sorumlu değildir. Bu tür gecikmeler mazeret sınavına girmek için bir gerekçe olarak gösterilemez. 

 

14. Sınav evrakı isim, soy isim ve öğrenci numaranızı yazmanızı gerektirecek biçimde hazırlanmış ise sınav evrakına tam isim, soy isim ve öğrenci numaranızı yazdığınızdan emin olunuz. Ancak sınav evrakınızda isim, soy isim ve öğrenci numaranızın girilmesini gerektiren bir alan yoksa bu konuda kaygı yaşamayınız, zira bu bilgiler Teams hesabınızla ilişkilendirilmiş öğrenci bilgileriniz kullanılarak otomatik olarak da doldurulabilmektedir.

 

15. Sınav sonundaki “GÖNDER” veya KARŞI TARAFA YÜKLE butonuna basılmadığı sürece sınav bölümleri arasında bazı sınavlarda geçiş yapmak mümkün olabilir. Ancak önceki sorulara geri dönüşün mümkün olmadığı sınavlar da hazırlanmış olabilir.

 

16. Teknik aksaklıkları en aza indirmek için, uzun bir metnin yazılmasını gerektiren sınavlarda sınavın masaüstü veya dizüstü bilgisayara indirilerek metin bitince dokümanın yeniden sisteme yüklenmesi tavsiye edilir. Böyle bir imkan yoksa, unutulmamalıdır ki Forms ara yüzü, soru şıkları arasında seçmiş olduğunuz seçenekleri veya metin kutularına doldurmuş olduğunuz cevapları hatırlama özelliğine sahiptir. Ancak bu özellik yalnızca soruların ilk yanıtlandığı ortama muhafaza edilir. Örneğin, masaüstü cihazda vermiş olduğunuz yanıtlar, sınav süresince yaşanabilecek elektrik kesintisi gibi bir durumda cep telefonu ile sınava kaldığınız yerden devam etmek istemeniz durumunda hatırlanmayacaktır. Yahut Teams uygulaması üzerinde verilmiş yanıtlar, uygulama kapatılarak sınava bir tarayıcı penceresinde devam edilmek istenmesi durumunda da yine, hatırlanmayacaktır.

 

17. Kimi sınavlarda öğrencinin cevap olarak karşıya bir dosya yüklemesini gerektiren soru türleri bulunabilir. Örneğin, bir matematik sınavında verilebilecek ispat sorusunun kâğıt kalem kullanarak çözülmesi ve ardından sisteme, cevapların yer aldığı kağıdın kamera ile çekilmiş okunaklı bir görselinin yüklenmesi şart koşulabilir. Öğretim elemanlarının bu konuda öğrencileri önceden bilgilendirmeleri, öğrencilerin ise sınava ilişkin bilgi alıp, süreci takip etmeleri gerekmektedir.

 

18. Sınavın sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için sessiz ve uygun bir ortamın düzenlenmesi öğrencilerin sorumluluğundadır.

 

19. Öğrencilerin yeterince önlem almamasından kaynaklanan herhangi bir elektrik kesintisi ya da internet bağlantı sorunu itiraz sebebi olarak değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu sorunlara karşı önlem almak öğrencinin sorumluluğundadır (Örneğin bilgisayarın veya cep telefonundan sınava giriliyor ise cep telefonunun şarjı sınav bitimine kadar yetecek biçimde önlem alınmalıdır).

 

 

20. Elektrik veya internet kesintisi gibi teknik nedenlerden dolayı bağlantısı kopan öğrenci sınav süresi içinde sisteme tekrar giriş yapabilirse sınavına kaldığı yerden devam edebilir. Ancak bu süre dâhilinde sisteme tekrar giriş yapmak için farklı bir cihaz (örn. cep telefonu veya başka bir bilgisayar) kullanılırsa, ilk cihazda verilmiş olan yanıtlar Teams tarafından hatırlanmayacaktır ve öğrenci soruları baştan cevaplamak zorunda kalacaktır.

 

21. Sınava hastalık veya mazereti nedeniyle katılamayan öğrencilerin mazeretleri Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde mazeret sınavı yapılacaktır.

 

22. Özel gereksinimli öğrencilerin engel durumuna uygun sınav hazırlanacak, bir öğretim elemanı engel durumuna göre öğrenciye yardımcı olacaktır. Bu düzenlemelerden dersin verildiği programın Engelli Öğrenci Danışmanı ve ders öğretim elemanı sorumludur.

 

23. Özel gereksinimli öğrencilere engel durumuna göre ek süre verilebilir. Sınav öğrencinin engel durumu göz önünde bulundurularak hazırlanır.

 

24. Başarı notunun hesaplanmasında Bologna Bilgi Paketinde yer alan Ders Bilgi Formlarındaki ölçme değerlendirme parametreleri dikkate alınır.

 

25. Sınav sorularının kopyalanması ve paylaşılması kesinlikle yasaktır.

 

26. Sınav süresince öğrencilerin birbiriyle yazışması yasaktır.

 

27. Sınav kurallarını ihlal ettiği tespit edilen öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacak ve haklarında Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliğine göre işlem yapılacaktır.

 

28. Sınava giren öğrenciler sınav kurallarını kabul etmiş sayılırlar.

Ek Dosyalar
Bu içerik 17.11.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 4068 kez okundu.